Aalten 0543-740010
Doetinchem 0314-216155
's-Heerenberg 0314-343877
Lichtenvoorde 0544-353739
Lochem 0573-250185
Zutphen 0575-743210
Schrijf je in
Schrijf je in voor een (nieuwe) baan!

Hoe maak je een CV?

Houd je CV bondig en overzichtelijk

Zorg ervoor dat je cv maximaal uit één of twee A4’tjes bestaat. Langer dan dat is echt niet nodig en doet eerder afbreuk dan dat het iets toevoegt. Maak overzichtelijke kopjes en kies voor een helder en zakelijk lettertype dat goed leesbaar is. Als vaste bestanddelen begin je met je persoonsgegevens, bij voorkeur een korte profielomschrijving over jezelf en vervolgens je opleidingen/cursussen en werkervaring in chronologische volgorde. Je begint dus met de meest recente gegevens bovenaan. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld ook nevenactiviteiten of hobby’s te vermelden. Maar doe dit alleen als het ook daadwerkelijk iets toevoegt aan jouw sollicitatie. Bestuurlijke functies en/of vrijwilligerswerk zijn wel verstandig om toe te voegen. Vissen en voetballen juist weer niet. En bedenk ook dat een goed cv een goede voorbereiding is op het sollicitatiegesprek. 

Pas je taalgebruik aan

Zorg ervoor dat je taalgebruik zoveel mogelijk aansluit bij het bedrijf en de functie. Voor een creatieve functie maak je een heel ander cv dan wanneer je solliciteert op een functie in een meer traditionele branche. Probeer met qua taalgebruik aan te sluiten bij wat past bij de stijl van het bedrijf en de functie. Door de website van het bedrijf en de functie-inhoud goed te bekijken zie je snel genoeg welke stijl je het beste aan kunt houden.

Zorg dat de inhoud relevant is

Probeer met je werkervaring aansluiting te vinden bij hetgeen er wordt gevraagd. Vaak zie ik dat kandidaten er vanuit gaan dat bedrijven of recruiters wel snappen dat er veel raakvlakken zijn. Dit is echter niet zo. Het is aan jou om die raadvlakken te belichten. Probeer ook niet te verzanden in allerlei containerbegrippen van functies (commercieel medewerker, accountmanager). Maak aan de lezer duidelijk wat je nu echt hebt gedaan en welke resultaten je daadwerkelijk hebt bereikt.

Maak geen spelfouten

Dat klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk toch lastig. Lees je cv en motivatiebrief goed door en laat deze nalezen door iemand die sterk is in de Nederlandse taal. Zo ben je er van verzekerd dat je brief of e-mail niet door spelfouten al in de prullenbak belandt. Mocht je benieuwd zijn of je cv voldoende aansluit op de vacature waar je op solliciteert? Je mag ons altijd vragen om mee te denken!

Gratis online CV opmaken

Vind je het lastig om een CV te stellen? Maak dan gebruik van onze gratis online CV maker. Klik hier om te starten.

Nog even de CV don'ts op een rijtje

  1. Wees niet te persoonlijk: Het is niet nodig om zaken als politieke voorkeur of religie op te nemen in je CV. Je naam, foto, leeftijd en geslacht zijn uiteraard wel van belang.
  2. Maak geen spelfouten of grammaticale fouten: Maak gebruik van een spellingchecker tijdens het maken van je CV. Heb je moeite met taal of maak je snel spelfouten? Laat je CV dan nalezen door één of meer andere personen.
  3. Laat hobby’s en vreemde interesses weg: Over het algemeen hebben werkgevers weinig interesse in jouw activiteiten in je vrije tijd, tenzij deze hobby’s gerelateerd zijn aan de functie waarop je solliciteert. Is je hobby gekke pennen verzamelen? Laat dit dan weg, tenzij je solliciteert naar een functie als pennendesigner. Hou daarnaast ook rekening met je e-mailadres, zorg ervoor dat deze professioneel is. 76% van de CV’s worden genegeerd wanneer er een onprofessioneel e-mailadres wordt gebruikt.
  4. Wees niet negatief: Het is belangrijk om positief te zijn in je CV. Vervang negatieve zinnen dus voor positieve zinnen. Vermijd woorden als: vreselijk, probleem, slecht, fout of niets.
  5. Denk altijd na over wat je op social media post: Vergeet niet je uitlatingen op Social Media te screenen. 92% van de recruiters wijzen kandidaten af die zich negatief of ongepast uitlaten op Social Media.
  6. Lieg niet: Iedereen wil zich via een CV natuurlijk zo goed mogelijk presenteren. Een rooskleurig beeld schetsen mag, maar ga niet te ver. Lieg niet over zaken in je CV, dit kan uiteindelijk alleen maar tegen je gaan werken.
  7. Wees niet te langdradig: Werkgevers krijgen vaak veel CV’s onder ogen en willen snel kunnen bepalen wie geschikt is en wie niet. Te lange CV’s belanden dan ook vaak al snel in de prullenbak. Hou het kort en bondig, een goede CV is maximaal 2 A-4tjes.
  8. Wees niet te creatief: Het is belangrijk dat je CV goed leesbaar is. Opvallen is natuurlijk goed, maar zorg ervoor dat het niet irritant wordt. Zaken die je zeker moet vermijden zijn: teveel gebruik maken van dikgedrukte-, schuingedrukte- of onderstreepte woorden, onduidelijke lettertypes, handgeschreven CV’s, overdadig kleurgebruik en afbeeldingen zoals Clipart.
  9. Vermijd jargon en onduidelijk taalgebruik: betekenisloze vakjargon, clichés en vaag taalgebruik dragen niet bij aan een duidelijk CV. In plaats daarvan kun je beter gebruik maken van voorbeelden en feiten en cijfers om aan te tonen dat jij de juiste kandidaat bent.