Aalten 0543-740010
Doetinchem 0314-216155
's-Heerenberg 0314-343877
Lichtenvoorde 0544-353739
Lochem 0573-250185
Zutphen 0575-743210
Schrijf je in
Overleg

Van de Achterhoek naar Amsterdam, en terug!

Onze ex-collega Tess verhuisde in 2017 naar Amsterdam voor een nieuwe baan. Ze had het idee dat ze daar meer mogelijkheden zou hebben in de hotelbranche. Maar.... inmiddels is zal al weer lange tijd terug in de Achterhoek en vertelt ze ons waarom ze het belangrijk vindt om de baanmogelijkheden in de Achterhoek meer te promoten.

Tess Hofland

“Ik kom uit Lichtenvoorde en heb Toerisme Management gestudeerd aan het Saxion in Deventer. Gezien ik veel stage liep was het voor mij niet heel logisch om op kamers te gaan, dus in die tijd bleef ik in Lichtenvoorde wonen. Tijdens m’n opleiding werd ik heel enthousiast van het idee om in de hotel- en evenementenbusiness te werken. Ik heb me toen ingelezen en ontdekte dat Amsterdam de beste plek was om dit te doen. 

Ik kwam al snel op m’n keus terug 

Ik pakte m’n spullen en ben naar Amsterdam verhuisd, waar ik al een baan had gevonden, maar daar kwam ik al snel op m’n keus terug. De functie die ik daar kreeg was niet helemaal wat we vooraf hadden besproken en daardoor voelde ik al snel dat ik niet op de juiste plek zat. Ik besloot dus bij die werkgever te vertrekken, maar ik had wel woonruimte dus ik bleef wel in Amsterdam en ging daar op zoek naar een andere baan. 

Ik solliciteerde op een functie via een groot landelijk uitzendbureau dat gericht is op jong talent. Zij vroegen mij of ik niet voor hen wilde werken en zo ben ik het werk in de uitzendbranche ingerold. Dit beviel super goed. Zeker de werkzaamheden vond ik ontzettend leuk. Ik vind het te gek om mensen te kunnen helpen aan een baan en te bemiddelen tussen bedrijven en werkzoekenden. Maar er was toch iets waar ik niet heel blij van werd en dat was het verschil in mentaliteit en het leven in de grote stad.

Ik stond er daar meer alleen voor 

Ik merkte dat het heel individualistisch is. Je zit wel samen in een team, maar staat er nog alleen voor. Daar voelde ik soms dat, als puntje bij paaltje komt, mensen vooral hun eigen hachje willen redden. Ik heb soms heel hard gerend voor anderen en als ik dan een keer verlegen zat, dan kreeg ik niets terug. Dat vond ik echt lastig en dat was ik niet gewend vanuit hier.

Hier gaat het gemeenschappelijk belang altijd voor 

Nu, terug in de Achterhoek, merk ik weer dat dit anders is. We hadden bij mijn vorige werkgever, Seesing Flex, een gemeenschappelijk belang en wilden echt met het hele team het beste voor de kandidaten. Dat vind ik belangrijk. Ik besloot trouwens om terug te gaan, omdat m’n broer mij tipte. Hij werkte ook en nog steeds bij Seesing Flex en liet weten dat er een functie vrij was die mij wel zou passen. Ondertussen had ik het wel een beetje gezien in Amsterdam. De hoofdprijs betalen voor een gedeeld appartement en ieder weekend op en neer reizen om vrienden en familie te kunnen zien. Niet dat ik het helemaal niet naar m’n zin had, ik had daar ook leuke vrienden, maar ik stond er zeker voor open om terug te gaan.

Bij het eerste gesprek met Sabine ten Holder, toen nog directeur van Seesing Flex, merkte ik het verschil al. Ze regelde namelijk dat we in het weekend konden afspreken en dacht erg met mij mee. Dat is echt een Achterhoekse mentaliteit; elkaar helpen. Dat voelde direct goed. Ik besloot er dus voor te gaan. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het spannend vond om terug te gaan, want ik was toch een tijdje weggeweest, maar gelukkig heeft dat helemaal goed uitgepakt. 

Ik mis hier niets wat ik in Amsterdam wel had 

Ik heb er een hele tijd op mijn plek gezeten en vind het echt fijn om weer in de Achterhoek te zijn. Gek genoeg mis ik hier niets wat ik wel in Amsterdam had. Ik denk dat het enige verbeterpunt hier is, dat we beter mogen promoten wat er allemaal is, zeker ook wat betreft baanmogelijkheden. Er zijn genoeg studenten van het Saxion of de HAN die geen idee hebben wat voor mooie bedrijven er in deze regio zitten. Daar zie ik echt nog wel kansen en daar wil ik graag aan meewerken. Nu in een andere functie binnen de Flexfamily, nl. op de HR-afdeling van het moederbedrijf waar Seesing Flex onder valt.”

Tess