Aalten 0543-740010
Doetinchem 0314-216155
's-Heerenberg 0314-343877
Lichtenvoorde 0544-353739
Lochem 0573-250185
Zutphen 0575-743210
Schrijf je in

Wat draag je naar een sollicitatiegesprek?

Ook tijdens een sollicitatiegesprek maken kleren de man en de vrouw!

In deze blog wil ik graag meer vertellen over hoe je, door middel van kleding, je eigen persoonlijkheid tijdens een sollicitatiegesprek beter kunt neerzetten. De voorbereiding van een sollicitatiegesprek is erg belangrijk. Bedenk je dat de persoon tegenover je in slechts 3 seconden een positief of negatief oordeel over je velt. Aangezien we als mens toch zeer visueel ingesteld zijn, kunnen we er maar beter voor zorgen dat we dit ten gunste van onszelf inzetten. Wist je dat de eerste indruk voor 93% wordt gevormd door non verbale communicatie? Hiermee bedoelen we lichaamstaal, gezichtsuitdrukking, stem en kleding. Hier heb je dus veel invloed op!

Pas je kleding aan op het bedrijf tijdens je sollicitatiegesprek

Het is al lang niet meer zo dat je als sollicitant strak in je (mantel)pak moet. Echter als je in zakelijke dienstverlening zoals banken, accountancy en dergelijke solliciteert wordt dit vaak wel gewaardeerd. Je ziet dat strak driedelig grijs met stropdas niet meer wordt verwacht. Een goed passend kostuum is wel een must. Niets zo onprofessioneel als kleding die bijvoorbeeld veel te groot is of een broek die veel te kort is. Als je geen affiniteit hebt met kleding, laat je dan adviseren door familie of vrienden die dat wel hebben, of ga eens naar een professionele kledingzaak. Jezelf goed kleden is namelijk ook een vak apart! Bij uitvoerende functies kun je tegenwoordig prima in een nette spijkerbroek met een mooie blouse of longsleeve solliciteren. Een sweater met capuchon zouden we niet adviseren; dit maakt een te ‘nonchalante’ indruk. Vrouwen doen er goed aan om zich tijdens een sollicitatie vrouwelijk te kleden, maar niet TE. Een diep decolleté is dan weer niet aan te raden en zelfs erg onprofessioneel.

Wat kleur voor je doet

Als je traditioneel wilt overkomen is grijs nog steeds de beste optie. Grijs legt namelijk ook altijd wat meer gewicht in de schaal en komt als kleur ook serieus over. Echter als je juist je creativiteit wilt benadrukken is het beter om voor kleur te gaan. Kies voor een goede basiskleur die bij je past. Vaak heb je zelf wel een idee ontwikkeld over welke kleuren goed bij je passen. Als je geen idee hebt kun je dit zelf bekijken in de spiegel met verschillende kleuren. Een goede kleur haalt je gezicht als het ware op. Je ogen spreken dan meer en je huid is stralender. Als je dit zelf moeilijk vind om te zien kun je ook weer hulp vragen van mensen die jou goed kennen. Vaak ziet een ander het beter dan jijzelf. Kies daarnaast voor een sprekende accentkleur in bijvoorbeeld een top/shirt of een sjaal. Een mooi jasje is voor dames altijd een goede keuze. Wij zouden niet zo snel voor een spijkerjasje gaan, maar als ik op een hele creatieve functie solliciteert en het is een bijzonder modern spijkerjasje, dan weer wel.

Wat kun je nog meer doen?

Geef een goede stevige handdruk aan je gesprekspartner en kijk de persoon aan. Noem je voor- en achternaam. Zorg ervoor dat je kleding netjes is. Geen kreukels of vlekken. Zorg ook voor nette schoenen die gepoetst zijn en passen bij je kleding. Als je twijfelt, kun je beter iets meer ‘overdressed’ zijn dan ‘underdressed’. Netter wordt meer gewaardeerd dan TE casual. Kies dan voor de zekerheid voor de nettere uitstraling. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en goed in je energie zit. Je gesprekspartner voelt dit feilloos aan.

Bedenk dat je nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken en dat je door je presentatie en kledingkeuze heel veel invloed hebt op deze eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek. Kleren maken daadwerkelijk de man en de vrouw! Je mag altijd bij ons binnenlopen voor advies. Wil je dat een echte expert er naar kijkt? Debbie Kotteman is imagocoach en werkt regelmatig samen met ons. Neem eens een kijkje op: www.jouweigenkracht.nl Doe er je voordeel mee en heel veel succes gewenst!