Plek voor iedereen via Seesing Flex Meedoen!

Seesing Flex Meedoen! is onze tak die zich richt op het sociaal domein. Het staat voor een inclusieve arbeidsmarkt, waar ook plek is voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, of het nu gaat om mensen met een psychische of fysieke beperking, een migratieachtergrond (statushouders), 60-plussers of mensen die al lange tijd thuis zitten. In de huidige krappe arbeidsmarkt zijn er allerlei mogelijkheden om iemand binnen een bedrijf passend te maken, bijvoorbeeld door goede begeleiding in te zetten of extra op te leiden. Hieronder een voorbeeld van een succesvolle match.    

Wat bindt Yasser en Sandra van de tijdelijke opvanglocatie statushouders in Lichtenvoorde

Aan de rand van Lichtenvoorde kon je tot september 2023 de tijdelijke opvanglocatie voor statushouders van de gemeenten Oost Gelre, Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk vinden. Twee mensen die hier vanaf het eerste uur een belangrijke rol hebben vervuld zijn Sandra Nijland, locatiecoördinator, en Yasser Awad, servicemedewerker. Voor Yasser was het een mooie baan waarbij hij zijn eigen ervaringen en z’n Arabisch optimaal kon inzetten. En voor beiden was het een werkplek waar ze dagelijks van elkaar leerden.
Yasser Awad is 27 en woont in Winterswijk. In ons gesprek destijds vertelt hij hoe hij hier bij de opvanglocatie kon komen werken. “De sociale dienst van Winterswijk begeleidde mij vorig jaar via Fijnder bij het vinden van nieuw werk. De jaren daarvoor werkte ik al op verschillende plekken. Zo was ik twee keer een tijd pakketbezorger bij Post NL en werkte ik bij de afsprakenlijn van de GGD tijdens de coronapandemie. Maar ook volgde ik een opleiding voor ICT-beheerder en waren er een paar jaren waarin ik mantelzorgde voor mijn vader die erg ziek werd en overleed. Het grote probleem bij het vinden van werk is dat ik tijdens mijn werk als pakketbezorger ben gevallen en een hele vervelende breuk in mijn pols kreeg. Hierdoor kan ik geen zwaar of fysiek werk doen. mijn pols kreeg. Hierdoor kan ik geen zwaar of fysiek werk doen. Via Fijnder werd ik op een gegeven moment benaderd voor speeddates vanuit Seesing Flex Meedoen!.”

De juiste persoon op de juiste plek

Masja Harbers van Seesing Flex Meedoen!: “Ik zit twee ochtenden per week bij Fijnder in Groenlo omdat wij ons richten op een inclusieve arbeidsmarkt. Of het nu gaat om mensen met een psychische of fysieke beperking, een migratieachtergrond (statushouders), 60-plussers of mensen die al lange tijd thuis zitten. Wij vinden dat er altijd – en zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt - allerlei mogelijkheden zijn om iemand binnen een bedrijf een passende plek te bieden. En hoe mooi is het dat we een rol konden spelen voor zowel Yasser als voor de gemeenten: echt de juiste persoon op de juiste plek!”

Waardevol

Sandra is het daarmee eens: “Yasser is op z’n 17e zelf ook gevlucht vanuit Syrië. Hij kan zich dus goed verplaatsen in de situatie waar de mensen zich hierin bevinden. En kan ze ook heel praktisch helpen;  bijvoorbeeld met uitleggen hoe de dingen in Nederland zijn georganiseerd. Extra waardevol is dat Yasser niet alleen Arabisch spreekt maar het ook kan lezen en schrijven. Daarmee kan hij bijvoorbeeld vertalingen van vertaalbureaus checken of tolken bij algemene informatiebijeenkomsten. Dit doet hij naast de reguliere werkzaamheden zoals intakegesprekken houden, nieuwe bewoners op deze locatie inschrijven en ze informatie over de locatie geven en  ze helpen bij de inschrijvingen bij de gemeenten.”

Werken aan cv

Ze vervolgt: “Aan het begin was Yasser misschien wat onzeker over of hij het wel goed deed, hij had immers geen ervaring met dit werk en deze doelgroep, maar dat is zeker zo. Hij helpt mensen graag. Hoe mooi zou het zijn wanneer hij hier in de toekomst meer in kan gaan doen, bijvoorbeeld via een opleiding Social Work, en wanneer hij op dit gebied aan zijn cv kan werken?” Yasser: “Een eerste stap zet ik hiervoor nu al met het volgen van de Harrie-training.”

Elke dag van elkaar leren

Sandra en Yasser leerden elke dag wel van elkaar. Sandra: “De kennis die Yasser met ons deelt over de Islamitische cultuur is heel waardevol. Ook bieden onze gesprekken samen me veel inzicht en helpen ze ons als team om beter te zien wat belangrijk is. En tegelijkertijd laten de gesprekken mij regelmatig zien hoe ingewikkeld de Nederlandse cultuur kan zijn vanuit het perspectief van mensen uit andere culturen. Daarnaast is Yasser heel warm en open en heeft goed contact met veel bewoners.” Omgekeerd leer Yasser ook veel van Sandra. “Hoe je omgaat met sommige verantwoordelijkheden. Maar ook hoe je in een team samenwerkt. Eigenlijk werkte ik in mijn vorige banen altijd alleen. Maar in een team is echt veel leuker en beter”, aldus Yasser.

Vaste baan bij Gemeente Losser

Tot augustus 2023 heeft Yasser gewerkt bij de opvanglocatie. Hierna kwam deze functie te vervallen, maar konden we hem een andere werkplek bieden op het Graafschap College als conciërge. Met flink wat werkervaring op zak, heeft hij inmiddels een vaste baan bij de gemeente Losser als maatschappelijk begeleider. Een fantastische ontwikkeling, super hoe we met Seesing Flex Meedoen! in dit succesverhaal van waarde hebben kunnen zijn.

Werkgevers: kijk naar de potentie

Sandra: “Tegen Achterhoekse bedrijven en organisatie zou ik willen zeggen: ‘Kijk ook eens naar de potentie van statushouders hier in de regio’. Als ik kijk naar de hoogopgeleide mensen die hier zitten die perfect Engels spreken… Ja, ze hebben een andere culturele achtergrond. En ja, het kost wellicht wat meer rust en tijd en meer uitleg. Maar velen willen maar wat graag echt meedoen in de samenleving, de taal goed leren en zelf een bijdrage leveren aan Nederland.”
Meer weten over de ervaringen van Sandra als het gaat om de inzet van inclusieve medewerkers met een migratieachtergrond? Of wil je meer weten over wat Seesing Flex Meedoen! voor jullie organisatie kan betekenen op het gebied van inclusief ondernemen? Neem dan contact met ze op via [email protected] en [email protected]
Dit verhaal maakt onderdeel uit van een serie verhalen van platform Bind!, hét platform voor inclusief ondernemen in de Achterhoek. Andere verhalen vind je hier.